Cum sa ajuti pe cineva care este in depresie

Fa-ti timp – Stiu ca sunteti ocupati, iar textele va ajuta intr-adevar, dar nimic nu ajuta mai mult decat contactul real cu omul. Uneori, persoanele cu depresie se vor inchide pentru ca se simt ca o povara sau ca nimeni nu vrea sa le vada. Petrecand ceva timp cu ei i-ar putea ajuta sa vada ca acest lucru nu este adevarat si ca sunt importanti.

Obtinerea de ajutor este cea mai grea parte – Cautarea unui ajutor profesional fie printr-un serviciu de consiliere, fie vazand medicul general poate fi o optiune buna pentru cineva gata sa intre depresie, dar este cel mai greu pas. Daca prietenul tau a spus ca doreste sa caute ajutor, atunci sugereaza-i sa faca o intalnire cu un specialist. De asemenea, oferirea de a merge cu ei ii va ajuta sa simta ca nu sunt singuri si ca decizia lor de a obtine ajutor este sprijinita.

Discutie – Incercati sa puneti intrebari deschise cum ar fi „cum te simtit …”, mai degraba decat „te simti trist despre …”. De regula, incercati sa puneti intrebari la care prietenul dvs. nu poate raspunde cu un simplu raspuns: da sau nu. De asemenea, incercati sa evitati utilizarea cuvantului „de ce”, deoarece ii poate face pe unii oameni sa se simta defensivi. De ce implica vina si prietenul tau se blameaza deja pentru multe lucruri negative – vrem sa-i scoatem din aceste obiceiuri. De exemplu, in loc sa intrebati „De ce ati facut asta” incercati sa spuneti ceva de genul „Ce te-a facut sa te gandesti sa faci asta?”. Vedeti diferenta in ceea ce va face sa va simtiti cele doua propozitii?

Ascultati – Cand ascultati un prieten taceti, este important sa il lasati sa vorbeasca fara sa fie intrerupt procesul lor de gandire. Nu incercati sa jucati rolul de psihiatru si sa-i rezolvati problemele, pur si simplu ascultati. Este, de asemenea, o buna practica sa transmiteti ceea ce va spun ei inapoi, astfel incat ei sa stie ca intr-adevar sunt ascultati si intelesi.

Lasa un comentariu