Cum economisesc bani

Mereu m-am intrebat cum sa fac mai multi bani. Am incercat cu doua job-uri, cu investitii la bursa si tot nu a functionat. Pana intr-o zi, cand m-a lovit inspiratia. Daca eu nu reusesc sa fac mai multi bani, de ce nu incerc sa cheltui mai putin? Are logica, nu?

Nu ma intelegeti gresit, inca imi place sa mananc la restaurant din cand in cand, sau sa imi cumpar un parfum de nisa. Insa incerc sa fac alegeri mult mai bune pentru stabilitatea mea financiara. Ce fac mai concret, este sa imi stabilesc foarte bine bugetul lunar si incerc sa respect niste reguli, stricte ar spune unii, dar eu ma inteleg foarte bine cu ele. Iata cateva trucuri pe care le-am invatat pe parcursul dezvoltarii mele financiare:

  • Imi cumpar abonament lunar pentru transportul in comun. Chiar daca nu il folosesc zilnic, este mai ieftin decat cartela achizitionata la fiecare calatorie.
  • Imi gatesc acasa. Nu sunt un concurent master chef, dar cateva carti de bucate si cateva trucuri auzite la televizor, m-au convins c apot si eu sa gatesc acasa. Bucataria mica este perfecta pentru preparate simple si rapide precum cartofi la cuptor, paste cu legume si tot felul de omlete.
  • Imi notez cheltuielile. Sunt o persoana uituca si am nevoie sa imi cunosc foarte bine situatia. Cum pot stii cat am economisit, daca nu stiu exact cat am cheltuit? Imi trec cheltuielile, incasarile lunare, iar in acest fel, la finalul fiecarei luni pot trage o linie. De acolo concluzionez despre ce schimbari pot face pe viitor si unde mai am de lucrat pentru a economisi mai multi bani.
  • Nu pun presiune pe mine. Se spune va banii vorbesc, si cred ca este adevarat daca ii lasi sa puna stapanire pe tine. Desi imi doresc sa eocnomisesc, nu voi considera niciodata banii mai importanti decat sanatatea mea.
  • Investesc intr-o asigurare de sanatate si de viata. Poate parea o cheltuiala inutila pentru unii, dar nu este chiar asa. Asigurarile acestea ma ajuta de fapt sa economisesc si imi garanteaza ca las ceva in urma.

Lasa un comentariu